Onderwerpen

Wat kosten zonnepanelen?

Het lijkt tegenwoordig steeds populairder te worden, de aanschaf van zonnepanelen. Maar wat zijn de totale kosten van zonnepanelen nou eigenlijk, en levert het ook daadwerkelijk geld op? Er wordt beweerd dat de aanschaf van zonnepanelen gelijk staat aan een rente van bijna 4 procent op je spaarrekening. Ook krijg je het grootste deel van de BTW over de aankoop en installatie terug. Zonnepanelen zijn ook lang niet meer zo duur als pakweg 10 jaar geleden, toen was het heel exclusief en bijna onbetaalbaar voor de gemiddelde inwoner van Nederland.

Kosten afhankelijk van aantal zonnepanelen

Het totale kostenplaatje is uiteraard afhankelijk van het aantal zonnepanelen wat je op het dak van je woning kwijt kan of wil. Kies je ervoor om al je spaargeld te investeren in zonnepanelen? Of kies je ervoor om het maximale aantal zonnepanelen wat je op je dak kwijt kan aan te schaffen. Je kan er ook nog voor kiezen om je huidige stroomverbruik als graadmeter te nemen en het aantal zonnepanelen en de hoeveelheid stroom die je daarmee opwekt daar op aan te passen.

De kosten en de opbrengst

Er is een berekening gedaan voor Milieucentraal.nl waarbij de uitkomst was dat je met 6 zonnepanelen 1900 kWh stroom opwekt, met 10 zonnepanelen is dit 3200 kWh en met 18 zonnepanelen is dit 6000 kWh. De aanschaf van 6 zonnepanelen kost ongeveer 3700 euro, 10 zonnepanelen kosten 5400 euro en 18 zonnepanelen kosten 8000 euro. Al deze bedragen zijn nog inclusief BTW. Omgerekend verdien je met 6 zonnepanelen ongeveer 270 euro per jaar, je moet dan 9 jaar lang de zonnepanelen op je dak hebben liggen om de aanschafprijs eruit te halen. Bij 10 zonnepanelen duurt dit 7 jaar en bij 18 zonnepanelen duurt dit weer 9 jaar.

Meerdere factoren spelen mee

Het is niet zo dat iedereen exact hetzelfde aantal stroom opwekt, dit is afhankelijk van meerdere factoren. De hoeveelheid zonnepanelen op je dak speelt uiteraard mee, maar ook de ligging van je woning en van je zonnepanelen. Als je een huis op het zuiden hebt is dat zeker in je voordeel en is de kans zeer groot dat je bovengemiddeld veel stroom op gaat wekken. Zonnepanelen zijn ook verkrijgbaar in verschillende soorten vermogen, het gemiddelde van een doorsnee zonnepaneel is nu 370 Wattpiek.

Het laatste Energienieuws

Nieuws

Wat kosten zonnepanelen?

Het lijkt tegenwoordig steeds populairder te worden, de aanschaf van zonnepanelen. Maar wat zijn de totale kosten van zonnepanelen nou eigenlijk, en levert het ook daadwerkelijk geld op? Er wordt beweerd dat de

Lees Verder
Nieuws

Nederlanders gebruikten in 2021 minder gas

Door het stijgen van de gasprijzen is er in Nederland afgelopen jaar minder aardgas verbruikt dan normaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dit onderzocht. CBS constateerde dat elektriciteitscentrales door de

Lees Verder