Onderwerpen

Verhoogde energierekeningen worden gecompenseerd

Omdat de energierekeningen de afgelopen periode een bizarre stijging kende, heeft het demissionaire kabinet besloten om een deel hiervan te compenseren. Huishoudens kunnen rekenen op ongeveer 400 euro compensatie, dit liet staatssecretaris Yeşilgöz onlangs weten. In eerste instantie geldt deze tegemoetkoming voor een jaar en gaat 3,2 miljard euro kosten. Op 1 januari 2022 gaat deze regeling in. 

Verlaagde energiebelasting

De energiebelasting zal flink worden verlaagd, dit wordt gedaan door de belastingvermindering te verhogen met 230 euro, die zal van 460 naar 690 euro gaan. Ook de tarieven voor elektriciteit zullen worden verlaagd, hiermee wordt de stijging enigszins beperkt. De maatregel is een algemene belastingmaatregel en geldt voor heel Nederland. Ook huishoudens die het geld niet echt nodig hebben profiteren dus mee.

Keuze voor elektriciteit en niet voor gas

De verdeling van de 3,2 miljard euro is als volgt. Er zal 2,7 miljard euro gaan naar huishoudens en 500 miljoen euro naar het mkb. Er is bewust gekozen voor het verlagen van de elektriciteitstarieven en niet voor de gastarieven. Voor huishoudens zal dit niet veel uitmaken, voor bedrijven die veel elektriciteit verbruiken zal dit verschil wel merkbaar zijn, vandaar de keuze voor elektriciteit.

Tweede Kamer vroeg om extra maatregelen

Toen duidelijk werd dat sommige huishoudens wel 900 euro extra zouden moeten betalen voor hun energierekening, vroeg de Tweede Kamer om extra maatregelen. Vooral de mensen met een variabel energiecontract zouden in de problemen komen. Een week lang heeft het demissionaire kabinet gepuzzeld over wat de juiste maatregelen zouden zijn. Uiteindelijk is er dus voor gekozen om de energiebelasting te verlagen. Eerder werd op Prinsjesdag al een half miljard euro uitgetrokken voor extra woningisolatie bij woningen waar dat nodig was. De gemeenten moeten er alleen nog voor zorgen dat dit bij de juiste huishoudens terecht komt, mogelijk in een vorm van een voucher of tegoedbon.

Het laatste Energienieuws

Nieuws

Help met de verduurzaming in Nederland

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft geleid tot een forse prijsstijging van de energie in Nederland. Besparen op energie kan meehelpen aan het milieu en aan jouw portemonnee, maar ook aan het

Lees Verder
Nieuws

Hoeveel stroom verbruikt een Jacuzzi?

Een jacuzzi in je eigen tuin is hartstikke luxe en lang niet iedereen kan erover meepraten. Hoeveel stroom verbruikt een jacuzzi nou eigenlijk en is het daadwerkelijk een grootverbruiker? Een onderzoek van NU.nl

Lees Verder