Onderwerpen

Nederlanders meer geld kwijt aan energie dan de rest van Europa

Sinds de oorlog is uitgebroken in Oekraïne zijn de prijzen voor gas en stroom flink gestegen. Gemiddeld ligt het tarief 42% hoger, voor gas betalen huishoudens zelfs 83 procent meer. Dit blijkt uit een onderzoek van Energievergelijk.nl op basis van cijfers in de Household Energy Price Index. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van juni 2022 van 33 Europese steden.

Nederlanders betalen meer

Nederlandse huishoudens betalen veel meer geld aan energie dan de rest van Europa. Voor gas wordt vaak wel twee keer zoveel betaald als in andere landen. Voor stroom betalen Nederlanders 15 procent meer. Op de totale energierekening is het grootste deel gas. Nederland staat op plek 2 als het gaat om de hoogte van de gasprijs, die is op dit moment 23,2 cent per kilowattuur. Alleen in Zweden betalen de inwoners nog meer, namelijk 23,8 cent per kWh. Het gemiddelde in Europa is 12,4 cent per kWh.

Ook dure stroom

Ook voor stroom betalen Nederlanders meer dan gemiddeld in Europa. Het verschil met gas is wel minder groot. In Europa staat Nederland op plek 10 en zitten we 4 cent boven het gemiddelde. In Italië betaalde men het meest voor stroom, 51 cent per kWh. Duitsland en België staan ook hoog op deze lijst. Hongarije staat in deze lijst helemaal onderaan met 9,9 cent per kWh stroom.

Hoe komt het?

We betalen zoveel omdat de belasting in Nederland heel hoog is. Ruim een derde van de gasrekening zijn overheidsheffingen. In Roemenië en Bulgarije zijn prijsplafonds ingevoerd om het allemaal betaalbaar te houden voor de burgers. Dit gaat wel ten koste van de winst voor energieleveranciers, veel leveranciers werken er momenteel met negatieve marges en maken dus geen winst.

Problemen voor huishoudens

Ruim 2,5 miljoen huishoudens dreigen financieel in de problemen te komen, of zijn dat al. De overheid heeft wel de energiebelasting verlaagd, ook het btw-tarief is teruggebracht naar 9 procent. Het Nibud vindt dat er nog meer moet gebeuren en neemt België en Frankrijk als voorbeeld. In België kennen ze nu een sociaal tarief voor stroom en gas en in Frankrijk hebben ze een maximumbedrag voor de totale energierekening.

Het laatste Energienieuws

Nieuws

Help met de verduurzaming in Nederland

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft geleid tot een forse prijsstijging van de energie in Nederland. Besparen op energie kan meehelpen aan het milieu en aan jouw portemonnee, maar ook aan het

Lees Verder