Onderwerpen

Nederlanders gebruikten in 2021 minder gas

Door het stijgen van de gasprijzen is er in Nederland afgelopen jaar minder aardgas verbruikt dan normaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dit onderzocht. CBS constateerde dat elektriciteitscentrales door de situatie op de energiemarkt vaker kolen gebruikten om stroom op te wekken. Het gasverbruik van de industrie was ook lager.

40 miljard kubieke meter aardgas

In heel 2021 is er ongeveer 40 miljard kubieke meter aardgas verbruikt. Dit is 2 miljard minder dan in 2020. Een deel hiervan werd verbruikt door huishoudens in Nederland. Sinds 2012 ligt het totale verbruik altijd tussen de 38 en 44 miljard kubieke meter. De vergelijking tussen 2021 en de jaren ervoor is niet helemaal eerlijk omdat het in 2021 relatief koud was. 

Rusland en Oekraïne

Door het conflict in Oekraïne is de gasprijs de laatste dagen weer gestegen. Afgelopen woensdag werd er nog een record bereikt. Ook heeft Rusland vorig jaar al de toevoer van gas verminderd, juist op het moment dat de vraag naar energie toenam na de lockdowns in diverse landen.

Minder gas door schaarste

De invoer van gas lag vorig jaar lager dan een jaar ervoor. Er kwam 13,4 miljard kubieke meter binnen, in 2020 was dit nog 18,8 miljard. De afname is een gevolg van de hoge gasprijs en de schaarste op de Europese markt. Ook de eigen opslag in ondergrondse opslagen is geslonken, er is nog maar 5 miljard kubieke meter over. In 2020 was dit nog 11 miljard kubieke meter.

Groningen

Nederland is door het afbouwen van de gaswinning in Groningen afhankelijker geworden van gas uit het buitenland. Vorig jaar werd er opnieuw minder gas uit de grond gehaald dan voorheen. In 2021 was de opbrengst 20,6 miljard kubieke meter, in 2020 was dit 22,8 miljard.

Het laatste Energienieuws

Nieuws

Wat kosten zonnepanelen?

Het lijkt tegenwoordig steeds populairder te worden, de aanschaf van zonnepanelen. Maar wat zijn de totale kosten van zonnepanelen nou eigenlijk, en levert het ook daadwerkelijk geld op? Er wordt beweerd dat de

Lees Verder
Nieuws

Nederlanders gebruikten in 2021 minder gas

Door het stijgen van de gasprijzen is er in Nederland afgelopen jaar minder aardgas verbruikt dan normaal. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dit onderzocht. CBS constateerde dat elektriciteitscentrales door de

Lees Verder