Onderwerpen

Nederland samen met acht andere EU-landen tegen ingrijpen op de energiemarkt

Onlangs heeft Nederland aangegeven geen reden te zien om in te grijpen op de energiemarkt. De afgelopen tijd zijn de prijzen voor energie flink gestegen en huishoudens krijgen een veel hogere energierekening dan voorheen. Ondanks de gestegen prijzen hebben deze landen samen stelling genomen voorafgaand aan een top van EU-energieministers afgelopen dinsdag.

Frankrijk en Spanje willen wél ingrijpen

Er zijn uiteraard ook landen die wel willen ingrijpen in de energiemarkt. Onder meer Frankrijk en Spanje zien dat de prijzen een extreme stijging meemaken en willen plannen maken om de energiemarkt op de schop te nemen. De Franse regering wil een onderscheid tussen de prijzen voor stroom en gas, niet dat de prijs voor stroom gekoppeld is aan het steeds duurder wordende gas. De Spaanse regering wil gezamenlijk gas inkopen en vervolgens opslaan. Op die manier hoopt de regering in Spanje om de kosten zo wat te drukken. 

Geen oplossing om de stijgende energieprijzen te verminderen

De landen die tegen maatregelen zijn zijn Nederland, Luxemburg, Estland, Letland, Oostenrijk, Duitsland, Ierland, Denemarken en Finland. Zij zijn wat voorzichtiger als het gaat om ingrijpen. Ook denken ze dat de maatregelen die bijvoorbeeld Spanje en Frankrijk voorstelden niet de oplossing zijn voor de huidige problemen. Wat de negen landen wel willen zijn meer energiebesparende maatregelen en een grotere interne samenhang in de energiemarkt van Europa.

Energiebelasting in Nederland wel verlaagd

Ondanks dat de prijzen voor de energie zelf niet worden aangepakt, heeft Nederland wel een maatregel genomen om de kosten iets te drukken. Huishoudens in Nederland krijgen ongeveer 400 euro op hun jaarrekening gecompenseerd, dit wordt gedaan door de energiebelasting te verlagen. De maatregel gaat de Nederlandse overheid 3,2 miljard euro kosten.

Het laatste Energienieuws

Nieuws

Help met de verduurzaming in Nederland

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft geleid tot een forse prijsstijging van de energie in Nederland. Besparen op energie kan meehelpen aan het milieu en aan jouw portemonnee, maar ook aan het

Lees Verder
Nieuws

Hoeveel stroom verbruikt een Jacuzzi?

Een jacuzzi in je eigen tuin is hartstikke luxe en lang niet iedereen kan erover meepraten. Hoeveel stroom verbruikt een jacuzzi nou eigenlijk en is het daadwerkelijk een grootverbruiker? Een onderzoek van NU.nl

Lees Verder