Onderwerpen

Huis isoleren en ventileren loont

We gaan fors meer betalen als het gaat om de kosten voor stroom en gas. Per huishouden kan het gaan om honderden euro’s meer dan twee jaar geleden. Om deze hoge kosten te voorkomen is het zaak om je huis goed te isoleren. Ook kan het helpen als je de ventilatie van je woning verbetert. Een duurzamer huis is natuurlijk altijd goed, als je er dan ook nog eens aan kan verdienen is dat helemaal de moeite waard.

Isolatie loont

Ga eens na of je woning volledig geïsoleerd is en niet alleen bepaalde delen van het huis. Je kan bijvoorbeeld in de kruipruimte kijken of de vloer is geïsoleerd. Zo niet, overweeg dan om dit meteen te doen, je zal het resultaat terug zien op de rekening van je energieleverancier. 

Zonnepanelen

Een andere manier om geld uit te sparen als het gaat om energie zijn zonnepanelen. Steeds meer huizen hebben tegenwoordig zonnepanelen, al heeft het overgrote deel van de huizen waar het mogelijk is nog altijd geen zonnepanelen. In Nederland hebben 1,5 miljoen van de 8 miljoen huizen zonnepanelen op het dak. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling waarschijnlijk afgebouwd, dit is in het voordeel van eigenaren van zonnepanelen.

Warmtepomp

Ook het aanschaffen van een warmtepomp is een investering die steeds populairder aan het worden is. Met name bij al bestaande woningen is het een goed alternatief om geld te besparen. Als het niet extreem koud is wordt het huis volledig elektrisch verwarmd, alleen als het echt koud buiten is wordt er gas gestookt. 

Ventilatie

Naast het isoleren van je woning is het goed ventileren ook een goede aanvulling wanneer je geld wil besparen op je energierekening aan het einde van de maand. Er zijn sinds kort ventilatie-units op de markt te krijgen waarmee er verse lucht het huis binnenkomt. Deze units zorgen ervoor dat koude lucht die wordt aangevoerd in de woning direct verwarmd wordt met de warme lucht die wordt weggezogen. Andere voordelen van een goede ventilatie in je woning zijn minder fijnstof, betere vochtregulering, genoeg zuurstof en weinig invloed op temperatuur.

Andere oplossingen

Een snelle maar handige oplossing om geld te besparen is het plaatsen van een ventilator onder je radiator. De ventilator blaast zo de warme lucht de ruimte in, je hoeft kan nu de verwarming eventueel wat lager zetten. Dit zorgt ook weer voor kostenbesparingen op je energierekening.

Het laatste Energienieuws

Nieuws

Help met de verduurzaming in Nederland

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft geleid tot een forse prijsstijging van de energie in Nederland. Besparen op energie kan meehelpen aan het milieu en aan jouw portemonnee, maar ook aan het

Lees Verder
Nieuws

Hoeveel stroom verbruikt een Jacuzzi?

Een jacuzzi in je eigen tuin is hartstikke luxe en lang niet iedereen kan erover meepraten. Hoeveel stroom verbruikt een jacuzzi nou eigenlijk en is het daadwerkelijk een grootverbruiker? Een onderzoek van NU.nl

Lees Verder