Onderwerpen

Gasprijs stijgt naar recordhoogte

De huidige prijzen voor een kubieke meter gas zijn nog nooit zo hoog geweest. Bij diverse energieleveranciers waar je een nieuw contract afsluit is de prijs nu meer dan 1 euro per kubieke meter gas. De energieleveranciers maken zich zorgen over de lage stand van de eventuele gasreserves. De voorraad voor de komende winter zal misschien niet genoeg zijn voor alle huishoudens in Nederland.

Gasvoorraden gekrompen

De afgelopen winter en voorjaar zijn relatief koud geweest waardoor heel veel huishoudens meer gas verbruiken dan normaal. De gasvoorraden zijn daardoor erg gekrompen. Rond deze tijd van het jaar zijn de voorraden normaal voor 80 procent gevuld, op dit moment is het nog maar de helft. Veel energieleveranciers maken zich zorgen of ze wel genoeg gas hebben voor al hun klanten, er worden daarom grote hoeveelheden extra gas ingekocht in onder andere Noorwegen.

Minder gas gewonnen in Groningen

Waar Groningen eerder garant stond voor grote hoeveelheden gas wordt er daar tegenwoordig ook veel minder gas opgepompt. Het gaat om ongeveer 10 procent van de hoeveelheid die het ooit was. Ook de leveringen uit andere delen van de wereld valt tegen, heel Europa kampt daarom ook met hoge prijzen.

Daling vorig jaar door corona crisis

In tegenstelling tot dit jaar daalden de prijzen voor gas vorig jaar juist. Destijds betaalden energieleveranciers 10 cent per kubieke meter, inmiddels is dat 45 cent per kubieke meter gas. Nadat de belastingen er overheen gaan betalen consumenten daardoor ruim 1 euro per kubieke meter, dat is een stijging van 80 procent.

Variabele energiecontracten

Huishoudens met een variabel energiecontract gaan het verschil in de gasprijs ook echt merken. Bijna de helft van de huishoudens in Nederland heeft een variabel contract. De prijs voor gas bij een variabel contract wordt 2 keer per jaar aangepast, op 1 juli en op 1 januari. Op 1 juli was de prijs al iets gestegen, maar de stijging die op 1 januari wordt toegepast is wel een hele grote.

Moeilijk kiezen

Ondanks dat de prijs nu hoog ligt, kan het alsnog voordelig zijn om nu een vast contract af te sluiten, het kan zomaar zijn dat de prijzen nog verder stijgen. Het blijft hoe dan ook een lastige keuze, een vast contract of een variabel contract. Ook de duur van het contract blijft moeilijk kiezen.

Het laatste Energienieuws

Gas

Gasprijs stijgt naar recordhoogte

De huidige prijzen voor een kubieke meter gas zijn nog nooit zo hoog geweest. Bij diverse energieleveranciers waar je een nieuw contract afsluit is de prijs nu meer dan 1 euro per kubieke

Lees Verder
Stroom

Hoeveel Stroom verbruik jij?

Hoeveel stroom verbruik jij per jaar? Dit hangt van een aantal factoren af, een gezin met vier kinderen verbruikt automatisch meer stroom dan iemand die alleen woont. Ook grote villa’s  verbruiken vaak meer

Lees Verder