Onderwerpen

Flinke nabetaling in aantocht voor diverse huishoudens

De komende maanden zullen heel veel huishoudens in Nederland een extra financiële tegenvaller te wachten staan. Deze huishoudens hebben ondanks de stijging van de energieprijzen hun maandbedrag niet of nauwelijks naar boven bijgesteld. Tot nu toe merkten ze daardoor weinig van de stijgende prijzen maar binnenkort moeten ze er toch aan geloven. Dan volgt de jaarafrekening en huishoudens die te weinig betaalden per maand zullen tot wel duizenden euro’s terug moeten betalen aan de energieleveranciers. Sommige huishoudens hebben er bewust voor gekozen omdat ze het geld simpelweg niet hebben, de problemen worden daardoor echter slechts uitgesteld. Dit kan problemen opleveren voor deze huishoudens en een directe oplossing is er niet.

Vattenfall, Eneco en Essent

Een van de grotere energieleveranciers in Nederland, Vattenfall, geeft aan dat ongeveer 10 procent van hun klanten dit probleem heeft. Gemiddeld wordt er 200 euro per maand te weinig betaald door deze huishoudens. Als je een jaar lang 200 euro te weinig betaalt volgt er aan het eind van dat jaar een eindafrekening van 2400 euro, een bedrag wat veel van deze huishoudens nooit in een keer kunnen missen.

Ook Eneco geeft aan er huishoudens zijn die (gedwongen) kiezen voor een te laag maandbedrag. Dit gebeurt ondanks waarschuwingen van de kant van Eneco. Ook ziet Eneco het aantal gevallen van mislukte incasso’s toenemen, dit kan duiden op geldproblemen bij die mensen.

Bij Essent neemt het aantal mensen met betalingsproblemen nog niet toe, maar huishoudens met een betalingsregeling zien het openstaande bedrag wel steeds groter worden. Ook volgens Essent komt de klap aan het eind van het jaar als mensen geld moeten terugbetalen wat ze niet hebben. Sommige mensen overwegen om dan maar de verwarming uit te laten in de winter omdat ze simpelweg geen geld hebben om dat te kunnen betalen.

Het laatste Energienieuws

Nieuws

Hoeveel stroom verbruikt een Jacuzzi?

Een jacuzzi in je eigen tuin is hartstikke luxe en lang niet iedereen kan erover meepraten. Hoeveel stroom verbruikt een jacuzzi nou eigenlijk en is het daadwerkelijk een grootverbruiker? Een onderzoek van NU.nl

Lees Verder
Nieuws

Melkveehouders massaal naar zonne-energie

Door de huidige stijging van de energieprijzen zijn steeds meer melkveehouders bereid om te investeren in zonnepanelen. Het aantal melkveehouders dat hiertoe bereid is is het afgelopen jaar verdubbeld. Eén op de vier

Lees Verder