In 1993 werd de energiebesparing plicht ingevoerd, bedrijven doen er echter lang niet alles aan om deze plicht na te komen. De handhaving van de wet is sinds kort pas op gang gekomen en het blijkt dat veel bedrijven de maatregelen om energie te besparen nooit hebben genomen. Dit zijn eenvoudige maatregelen als het instellen van een tijdslot voor de verwarming en het automatisch uitschakelen van de verlichting. Het gaat hier om de grotere kantoorruimtes en bedrijven. Uit berekeningen is naar voren gekomen dat er per jaar 750 miljoen kubieke meter aardgas kan worden bespaard als alle bedrijven zich aan de energiebesparing plicht houden. Dit is vergelijkbaar met het verbruik van 650.000 huishoudens in Nederland.
Nauwelijks handhaving
De wet werd lange tijd niet tot nauwelijks gehandhaafd, dit zal in de toekomst anders moeten. Sinds 2019 moeten bedrijven ook daadwerkelijk doorgeven of ze de maatregelen hebben genomen, desondanks lappen veel bedrijven de regels aan hun laars en delen deze gegevens helemaal niet, het zou hier gaan om een op de drie bedrijven.
Energiebedrijven mogen niks delen
Energiebedrijven mogen de gegevens van deze bedrijven niet zomaar delen. De toezichthouders moeten er dus voor zorgen dat bedrijven deze gegevens zelf delen, dit klinkt eenvoudiger dan gedacht. Het is niet met één brief of één mailtje geregeld, sommige toezichthouders moeten zelfs dreigen met een last onder dwangsom om de informatie van de bedrijven te krijgen. Als dit is gelukt moet het besparen van energie nog beginnen.
Hoge energieprijzen
De hoge energieprijzen van tegenwoordig zullen wellicht meehelpen aan het verduurzamen van bedrijven en kantoorpanden. Omdat de kosten zo hoog zijn zien bedrijven vanzelf dat hun verbruik eigenlijk bovengemiddeld is. Het kabinet wil de plicht in de toekomst voor nog meer bedrijven laten gelden, ook wordt de lijst met besparingsmaatregelen groter.